Alexander Aas trives på sykkelsetet. Nå har han satt seg som mål å sykle gjennom Europa, 30 mil hver dag. Målet er Bilbao. Dette kombineres med en innsamlingsaksjon som skal gjøre det lettere å håndtere kostander for å være med i idretten.
Hverken idrett, kostnader, målstyring eller reiser er nytt for Alexander Aas. Hele livet hans har bestått av dette. Best kjent er han kanskje som kaptein på Strømsgodset fotball i en av klubbens storhetsperioder.
Idrettsutøvere er gode rollemodeller som kan passe godt inn i direktesalgsbransjen.
− Det er mange gode grunner til det, sier Alexander da vi møter han sammen med lederen av Direktesalgsforbundet, Dan Sharoni.
− Som idrettsutøver setter du deg mål og jobber kontinuerlig for å nå dem. Du lærer deg å være strukturert, prioritere oppgavene, samhandle med andre og vende nederlag til noe positivt. Du ha en klar plan med det du vil oppnå og prioriterer de målene du har satt deg, sier han.
− Dessuten vet du når du må gi 100 prosent, og når du må restituere, slappe av eller hvile.
Nettopp det kan være av spesiell interesse på flere måter.
− Ja, vi er 65.000 som er involvert i Direktesalgsbransjen i Norge. Det er utrolig mange, og flertallet av disse har direktesalg som en deltidsjobb. Enten i samhandling med et annet yrke – eller fordi de ønsker å trappe ned fastjobben, men fortsatt satse for fullt på noe de synes er spennende basert på en god struktur for å lykkes godt, oppsummerer Dan.
Gir bort alt
Alexander er en ekte entusiast. Alle sponsorbidrag og kroner som blir samlet inn undervis gir han uavkortet til et medlemsfond i Ullern Idrettsforening. Fra det skal de som ikke har råd til treningsavgifter eller medlemskontingenter få hjelp.
Idrett skal være for alle, slår han fast med hevet stemme og takker blant annet Direktesalgsforbundet for bidraget. Til gjengjeld tilbyr han seg å holde et foredrag når forbundet ber om det.
Aloe Vera der bak
Målet er ambisiøst og Alexander vet at det blir 12 – 15 timer på sykkelsetet – dag etter dag i 9 dager før han kan glede seg over å passere skiltet med «Bienvenido a Bilbao» som ønsker han velkommen til målet.
− Det en mange utfordringer jeg må håndtere. En av dem er faren for «å gå tom». Derfor har jeg trent målrettet – men den største utfordringen har kanskje rompa. Det sier seg selv at så mange timer med bevegelser mot et hardt sykkelsete er krevende. Svært krevende og med gnagsår der bak, blir målet umulig å nå. Derfor er jeg nøye med å smøre meg med beskyttende salve.
− Jeg traff en direkteselger som blant annet selger Aloe Vera-baserte produkter – og det har fungert veldig fint for meg, sier Alexander.
Det siste gir oss anledningen til å spørre om koplingen mot bransjen.
− Det er flere grunner, svarer Dan. Han trekker frem Alexanders sosiale engasjement, men også behovet for at bransjen skal bli litt mer synlig. Derfor oppfordrer han oss alle om å følge med på bloggen https://sykkeltouren.wordpress.com/
Krevende forberedelser
Som alle skjønner er sykling langs motorveier et dårlig alternativ. De automatisert ruteplanleggerne er raske med å inkludere disse når de anbefaler «raskeste vei». Det er ingen god løsning for han – dessuten ønsker Alexander seg andre opplevelser.
− Jeg vil ha konsentrasjonen på topp, samtidig som jeg skal se, oppleve og nyte de slitsomme dagene. Forstyrrende musikk eller podkaster i ørene er ikke noe alternativ for meg. Alle dagsetappene er gjennomgått grundig og ruter lagt.
Vi ønsker Alexander lykke til – og god tur, når starten går fra hovedsponsoren Skodas utsalg på Lysaker. Første etappe kunne vi alle klart, for den går til «Danskebåten». Men siden blir det lengre og lengre og lengre – helt til han når sitt mål Bilbao, der han skal tilbringe noen restitusjonsdager.
− Før du sykler tilbake til Oslo da, spør jeg …
− Nei, svarer han bestemt med et stort smil om munnen. Det blir som flypassasjer og med sykkelen i bagasjerommet!