Pensjonsutvalget, Senter for seniorpolitikk og arbeidsministeren kan rope alt de vil, men blant arbeidssøkere er det opplest og vedtatt: Er du 50 år eller eldre vil du slite med å skifte eller få deg jobb.
Det skriver Lisa Wade i en artikkel publisert i Dagens Perspektiv – og hun fortsetter ….
— Mange arbeidstakere skifter ikke, eller får ikke, jobb etter at de har fylt 50. De er avventende, resignerte, lavmælte, i en jobb de er lei – eller som er lei av dem. Med vaklende tro på at det går an å få noe annet eller lykkes med noe annet. Når inntrådte denne kollektive bristen i selvtilliten, spør Lisa Wade.
Hodejeger Per A. Marum i Panamera IMD mener at arbeidstakeres alders-handicap begynner allerede rundt 48 år.
— Oppdragsgiverne våre vil ha erfarne 35-åringer. Mennesker som er på vei opp et sted og har ønsker og ambisjoner. En 50-åring er dyrere og vil gjerne gå tidlig fredag for å reise på hytta, sier Per A. Marum.
Har 50 år blitt et umulig turningpoint
Flere ledende politikere er tydelige: Jobb lenger! Landet trenger kompetansen din, kreftene dine – og skatteinntektene som følger med.
Fakta viser at vi lever lenger. Vi er friskere enn før. Dagens 70-åringer er fysisk og mentalt like sterke som 60-åringene var for 20 år siden.
Like vel har den enkeltes frihet til å velge veien videre i arbeidslivet blitt vanskeligere. Er du over 50 år, bør du klamre deg fast til den jobben du har, fremfor å si stopp – for å prøve noe nytt. Rett og slett fordi det er vanskelig å bli akseptert i en ny jobb.
Direktesalg mer aktuelt enn noen gang
Isteden kunne de sjekket mulighetene som ligger klare og venter på dem i Direktesalgsbransjen.
Lisa Wade, er forfatter, podkaster og assosiert partner i Impaktor. For tiden skriver hun på en ny bok om «Jobb etter 50».
— Vi trenger at flere står lenger i jobb, samtidig som arbeidsgivere kvier seg for å ansette folk over «noen-og-femti», reflekterer hun.
I en artikkel i Dagens Perspektiv utdypes dette med en historie om Toril som nylig hadde fylt 60 år. Hun var lei både jobben og ansvaret som sjef.
Men hvem får seg ny jobb når de er 60? Veldig få. Pensjonen vinker der fremme, sammen med vinturer til Bordeaux og kvalitetstid med barnebarna.
Men Torill ville jobbe. Hun ville bare gjøre noe annet. En jobb uten personalansvar, sene kvelder foran PC-en og bøtter og spann med ansvar. Men som likevel kunne være meningsfull og morsom, skriver Lisa Wade.
Annonsen med «Forsikringsselger søkes» ropte til henne. Forsikringsselger? Ja, men det var jo det hun hadde gjort da hun var ung? Før karrieren tok av, og hun ble leder i en alder av 30.
Den jobben skal jeg ha! tenkte Torill. Og sånn ble det. Jeg tror hun skrek seg til den.
Sjefen var kanskje litt i tvil. For hvem går frivillig ned i status? Og lønn?
Fem år etter elsker Torill sitt nye arbeidsliv i Tryg Forsikring og topper salgsstatistikken på avdelingen.
Det finnes alltid gode alternativer
— Her beskrives en ganske typisk situasjon, sier lederen i Direktesalgsforbundet, Dan Sharoni.
— Jeg mener at alt for mange klamrer seg fast, fremfor å tørre å se utenfor boksen og mulighetene som ligger der.
Direktesalg omfatter mye spennende og kan være et godt alternativ, noe de 65.000 personene som er engasjert i bransjen i Norge bekrefter. De fleste av disse har det som en deltidsjobb – eller en «nedtrappings»-jobb som gir dem god inntekter.
— Vårt budskap er – bruk den kompetansen du har opparbeidet deg gjennom livet. Vær trygg og se mulighetene i en bransje der du kan bruke din innsats når det passer deg best – og tjene de ekstra pengene du trenger, avslutter Dan Sharoni.