ARKIV

Hvordan håndterer du stress

februar 2, 2022 9:13 am

Noen er konstant stresset. Andre påtar seg så mye at stress til slutt blir unngåelig. Eller stress forekommer fordi en situasjon har blitt vanskelig eller annerledes enn vi kunne forvente.

Stress kan forekomme hos oss alle, men når et høyt stressnivå blir «normalt» må varsellampene lyse – for da er det farlig. Kjenner du deg igjen, eller kanskje noen i teamet ditt?

Du vil gjerne hjelpe, men du vet ikke helt hvordan du skal gå fram. Her er noen enkle råd;

 «Du er stresset»Ingen har lyst til å være stresset, og spesielt ikke bli definert som en stresset person av andre. Sier du dette kommer den du vil hjelpe til å gå i forsvarsposisjon og rettferdiggjøre adferden sin, i stedet for å prøve å endre på det.

«Pass på deg selv»Dette rådet er intetsigende. Hadde en stresset person visst hva som skulle gjøres annerledes hadde vedkommende sannsynligvis gjort det.

«Sliter du på hjemmebanen om dagen?»Kanskje har du rett i at det er problemer på hjemmefronten, men det er uansett sårende for den det gjelder, skriver Rasmussen, psykolog og stressbehandler til danske Væksthus for ledelse. Dette kan oppleves som om du mener at det er den på teamet ditt sin egen feil at vedkommende stresser.

Her er gode råd om hvordan du kan opptre

«Hvordan har du det?»Vis at du er oppriktig interessert i problemstillingen, og ta deg tid til å lytte. Lytting kan være like nyttig som å faktisk sette inn tiltak.

«Jeg har lagt merke til at …»Fortell hva du har lagt merke til av adferdsendringer hos vedkommende, men uten å legge noen dypere mening i det. Hvis du ikke konkluderer, men heller er nysgjerrig, så vil sannsynligvis den du snakker med prøve å forklare hvordan situasjonen oppleves selv, skriver Rasmussen.

«La oss finne ut av det sammen»Når problemet har blitt anerkjent, kan du bli konkret og foreslå hvordan dere skal håndtere stresset sammen. Når du viser interesse og velvillighet er det en større sjanse for at det blir positivt mottatt av den du vil hjelpe.

Svensker har satt nordisk rekord i stress.

Visste du at stress måles systematisk i Norden? I 10 år harYouGovs utgitt Food & Health-rapport basert på nordiske forbrukeres innstilling til mat, klima og helse.

Rapporten viser at 43 prosent av svenskene opplever negativt stress minst en gang daglig. Det gir Sverige en noe uønsket førsteplass. Finland kommer på andreplass, der 37 prosent opplever samme problem.

I Norge er det kun 31 prosent som er stresset, mens danskene er flinkest til å ta ting som det kommer: Kun 22 prosent av danskene lar seg stresse.

Kilder: Pernille Rasmussen, psykolog og stressbehandler hos Grow People og Dagens Perspektiv. Nettstedet packnews.no