ARKIV

Vis følelsene riktig og få bedre resultater

februar 24, 2019 8:57 pm

Barn har ikke kontroll på følelsene sine. Vi voksne, derimot, er som oftest flinke til å kontrollere følelsene. I arbeidslivet gjør vi det hele tiden. Men å undertrykke egne følelser i hverdagslivet, kan ende galt.


Av: Torger Bjørnstad

– Vi skal helst være rasjonelle og ikke vise følelser. Derfor har vi en tendens til å skru følelsene betraktelig ned i arbeidssammenheng, selv om vi opplever dem, sier Berit Sund ved Norges Handelshøgskole.

Sammen med Synnøve Nesse ved Samfunns- og næringslivsforskning har hun beskrevet grunner og konsekvenser i en forskningsartikkel som nylig ble publisert.

I jobbsammenheng er de fleste av oss avhengig av andre som et team, slik det typisk er i direktesalgsbransjen. Relasjonsbygging gjennom god kommunikasjon står alltid sentralt. Bruker vi følelser mer aktivt, så kommuniserer vi bedre. Da får man sannsynligvis også bedre resultater, hevder Berit Sund. Noen ganger kan faktisk det å vise sine følelser åpent, være det mest hensiktsmessige.

Hvis sjefen eller lederen av teamet ditt går rundt og er sint og aggressiv hele tiden, så kommuniserer vedkommende at denne typen oppførsel er greit mellom dere.

–  Lederen skal bidra til at man fungerer godt sammen. Da er det en underliggende oppgave å vise hvordan man kommuniserer konstruktivt, og hvordan man viser følelser, sier Berit Sund.

I salgssituasjonen

Sund forteller at selv om det kan være vanskelig å vite akkurat hvilke følelser som er «korrekte» eller som bør kontrolleres, så kan man lære mye med å granske konteksten man befinner seg i:

Hvis du er i en salgssituasjon der du skjønner at kundene ønsker følelser, eller hvor det er vanlig å vise følelser, så er det kanskje hensiktsmessig å trene på det.

Skal du for eksempel forvente et godt salg, sier det seg selv at du ikke kan gå rundt «å småkjefte» hele tiden. Stadig surmaget kritikk av konkurrentenes varer, metoder eller suksesser vil også fort slå tilbake på deg selv.

Forskjeller fra land til land

I noen kulturer er det uglesett å vise sinne. I andre skal man kanskje holde tilbake på gleden. I noen kulturer er det ikke akseptert å vise følelser i det hele tatt.

I Norge er det ikke så vanlig å vise følelser åpent, mens de i Italia gir mye større uttrykk for både positive og negative følelser.

– I hvilke situasjoner er det viktigst å treffe med de «riktige» følelsene?

– I stedet for å legge vekt på konkrete situasjoner, så bør denne tankegangen heller gjennomsyre det dagligdagse, mener Sund.

– Hvis man driver og tilpasser seg hele dagen, hva gjør det med en selv? Man skal ikke gå rundt å føle seg falsk og uærlig.

– Men det er uansett smart å øve seg på å kjenne igjen egne følelser i ulike situasjoner, og observere hvilke effekter disse har på andre mennesker. Da kan man lettere finne ut hvilke følelser som bør reguleres og hvilke som kan få holde på fritt.

Sund og Nesse mener at det lønner seg å kontrollere egne følelser. Bruker vi følelser mer aktivt, så kommuniserer vi bedre. Da får man sannsynligvis også bedre resultater, er deres konklusjon.

Kilder: Magma.no – NHH-bulletin og ukeavisen Ledelse/Dagens Perspektiv.