ARKIV
- Seldia styrker både deg – og dine kunder
- Årets DF Awards på ærverdige Hotel Continental
- Ønsker mye strengere håndheving
- Gode råd om nettverksbygging
- DF Award er tilbake 22. oktober
- Pandemien utfordret all handel
- Alt dreier seg om kundeopplevelsene
- Hvordan håndterer du stress
- Sosiale medier er din «hemmelige» hjelper
- Noen ganger lykkes du – andre ganger ikke
Jeg vil, jeg vil …
Du må be om hjelp – eller være villig til å hjelpe.
Når en vil inn på et nytt og ukjent område er det smart å få på plass en mentorordning. Det kan være om du selv er en ny fersk direkteselger, eller om du for første gang skal etablere teamet ditt.
Det finnes mange som har opplevd akkurat de samme utfordringene som deg – men som har funnet sine gode løsninger. Det er deres erfaringer du skal høste av – og tro meg, det er det smarteste du kan gjøre, enten det butter litt imot – eller om din business flyter over all forventning!
Enten du skal påta deg en slik oppgave, eller søker en mentor er det viktig at samarbeidet bygger på god kjemi mellom mentoren og den som skal utvikles. Husk at det er stor forskjell om du vil ha en mentor – eller være en mentor.
De beste mentorene unngår å komme i veien for drømmene til den ny direkteselgeren. Det er mentorens jobb å hjelpe personen til å bli en bedre versjon av seg selv knyttet til direktesalg.
Studier viser at selv de mest skreddersydde mentorprogram ikke kan sammenlignes med et ekte forhold mellom mentor og «talentet» (som det kalles på fagspråket).
Altfor ofte utvikler en mentorordning seg til en sjekkliste der en krysser av etterhvert som talentet utvikler seg. Alt for sjelden fokuserer mentoren på å bygge opp et autentisk forhold til talentet.
For mange mentorer fungerer veiledning som et opptreningsprogram som bør gå ut over rene salgsmetoder knyttet til produktspekteret. Det kan være å utforme selgerens karakter, verdier, selvbevissthet, empati og respekt for andre. I det lange løp er det de myke verdiene som gjelder, og at disse verdibaserte kvalitetene trumfer ferdigheter som går på dyktighet.
Deg som mentor
Mentorers overordnede oppgave er å gi energi, ikke fjerne den. Dersom du roser talentet ditt i stedet for hele tiden å være korrigerende, vil talentet trolig komme til mentoren overambisiøse og med flere utenfor-boksen ideer. Kanskje vil du «hjelpe» med å tenke mer realistisk, men mentorers oppgave er å gi energi, ikke fjerne den.
Du skal ikke bare prøve å avdekke talentets sterke, faglige sider, men også deres lidenskaper: hjelpe dem å finne sitt kall.
Hvordan finne en mentor
For å få den vitamin innsprøytingen du er på jekt etter, må du være villig til å tenke litt «utenfor boksen». Det å be om innspill og hjelp fra bror, søster, mann eller barn er sjelden en god idé, for de vil alltid ta utgangspunkt i den personen de kjenner deg som – og sine forutinntatte meninger om hva de tror du er komfortabel med. Dessuten vil de ikke såre deg, dersom de mener du gjør ting tungvint eller helt galt.
Ikke vær redd for å kontakte leverandøren din, eller teamlederen om du er en del av at slikt. De setter garantert mye større pris på å høre fra deg, enn om du «gjemmer» problemstillingene dine for deg selv. Du må bevege deg utenfor denne komfortsonen. Du har helt sikkert noen, litt perifere som du ser opp til. Ta kontakt og spør om en prat. Vær godt forberedt med et lite notat der du presenter dine utfordringer – og være nøye med å avklar belønning. Det kan f.eks. være gjensidige ting dere kan hjelpe hverandre med.